måndag 18 maj 2015

Varför Valle och inte Papi Raul??

Bara för att klargöra, Valle heter egentligen Papi Raul. I alla fall på pappret. För oss heter han Valle och så kommer det förbli.

När Valle kom till oss var han inte den hästen vi trodde vi skulle få hem, jag tänkte att jag skulle ta och summera tiden han vart hos oss snart, så lämnar den biten. 
Hur som helst, han var ingen Papi Raul. Han kallades Pappi, eller Papi. Ett litet tag kallade vi honom det med, men det tog emot, det räckte man hörde någon annan ropa på honom med de namnen så gick tankarna till en stackars omhuldad chihuahua som bärs runt i en väska. Passar inte på en stor häst, som då var arg och motsträvig i det mesta. Att då stå och ropa Paaapi varje gång han skulle in från hagen, eller stå och prata lugnande med Papi med i samband med det gjorde bara att man kände sig som en flane. Han verkade inte heller ha någon större relation till sitt namn, han lystrade inte nämnvärt på det kan man väl säga.

Ingen av oss tyckte att namnet passade honom, och i samband med att vi bestämde oss för att han verkligen skulle få en nystart, få börja om på nytt och se om vi kunde hjälpa honom i hans situation och sätt att vara som innebar mycket ilska och utfall, bestämde vi oss också för att han skulle kallas något annat. Allt gammalt skulle bort, så även hans, förlåt, urfjolliga namn (från början så tyckte jag hans namn var rätt roligt, men nä, det ändrades efter ett väldigt kort tag...). I vanliga fall är jag emot att byta namn på djur bara sådär, men i detta läget kändes det helst rätt.  
Nu kom bara den biten, vad skulle han kallas?? Han fick ju naturligtvis kallas Pappi tills vi hittat rätt, men vi testade mycket, gick igenom många namn och det tog sin lilla tid. 
Tills en dag när jag stor och iakttog honom så bara det dök upp; han är en Valle. Klart han är en Valle!! Testade och ropa Valle till honom och han tittar upp och kommer. 
Nämnde det för Gunilla som kom ut en kort stund senare och ja, hon tyckte detsamma, han är en Valle! 
Sedan dess har inte Papi, Pappi, eller Papi Raul nämnts mer än nån enstaka gång, och varje gång har det känts lika fel. Valle lyssnar så mycket mer och bättre på Valle än vad han gjort på sitt riktiga namn, och detta vart en del i hans nystart.
Så nu vet ni, Papi Raul är samma häst som Valle, fast ändå inte. Bara för honom att få byta namn kändes som att något lämnades bakom honom och han kunde börja ta in nya saker. Säkert inbillning från vår sida, men så kändes det. Han heter fortfarande Papi Raul på pappret, men det stannar där, numera är han Valle.
Vår fina Valle.


2 kommentarer:

  1. Tycker Valle är mycket bättre! Jag tänker på Felix Herngren när jag hör namnet Papi Raul:)

    SvaraRadera
  2. Visst är det!! Jag med! Kan väl tänka att just Felix är anledningen till namnet, Valle är ju född då han var poppis med Papi Raul...

    SvaraRadera