lördag 22 oktober 2016

Höst!

Tänk vad tiden går fort... nog kan man säga att större delen av hösten har gått? Idag kändes det som att vintern inte är långt bort, i alla fall inte temperaturmässigt. Det var bara 3 grader när jag åkte från stallet nu på förmiddagen. Dessutom en massa regn. Inte konstigt att jag frös om tårna... Dags att investera i ett par bättre skor. Eller åtminstone leta fram ett par hela som inte tar in vatten ;) Så jäkla tråkigt med skor bara... Men men, bara att bita i det sura! Kan nog till och med säga att jag ska leta fram nån mössa. Inte värt att frysa. Och när jag gör det, då är det kallt. 
Inte mycket blev gjort med hästarna heller, de fick komma in och torka till lite, de fick vila annars. Vi är inte särskilt igång ändå, Viking repar sig sakta efter att han gick omkull i hagen tidigare i höst, ingen stress för vår del ändå, det får ta den tiden det tar. Huvudsaken är att han blir helt bra. Ett, vad de tror, nervkläm i nacken som blev resultaten av den djupdykningen... skador i sig hittades inte, så med lite veterinär och equiterapeut i samarbete så är vi på väg åt rätt håll. Men som sagt, vi promenerar. Och leker med trickträning och så, och han älskar det! Är det något han tycker om är det ju att lära sig nya saker! På kommando kan han prata, skrapa med framhovarna, lyft av framben högt och hålla kvar, början på spansk skritt, snurra, backa, flytta sig helt åt sidan med en bom mellan fram och bakben, buga, yoga, smyga, stå still och lite till. Allt är inte helt befäst än, men det kommer! Att leka löst är en höjdare med, följa mig i den farten jag väljer, att stanna, att komma på inkallning, att få springa runt mig på volt, ja, det är nog nåt av det roligaste han vet, det riktigt glittrar om honom när vi pysslar med detta! För är det något han gillar så är det att tänka. Att få en uppgift att klura på, att få lura ut vad det är jag vill, hur han ska tänka och vad som blir rätt för att få den där efterlängtade belöningen är nåt han älskar. Och jag gör det med. För det finns nog inget som är roligare än att få en så stark relation med en häst som man får när man gör sånt här, när hästen får vara med och bestämma, där man ser att hästen i princip står och studsar för att få komma till en och få börja leka. För det är vad det blir av det. En lek som båda är med på. På köpet får man en så otroligt trevlig individ som i detta blir väldigt väluppfostrad, som väntar och lyssnar på kommandon, hela tillvaron blir tryggare och hästen, den får växa som individ. 
Ett exempel på det är att Viking har från första början vart ganska stökig att släppa ut i hagen. Eller ja, stökig är väl fel ord, han har vart väldigt hastig, när man öppnar grinden och låter honom gå in så har han tidigare kastat sig ut i hagen, nästan på en själv, för att sedan snabbt svänga runt. Han har aldrig gjort antydan till att slita sig, men det ha gått fort in genom grinden och snabbt runt. Om det har berott på rädsla för eltråden, eller om nåt annat hänt innan vet jag inte, men att säga till honom att lugna sig i det läget har nästan gjort honom mer stressad. Vändningen kom för inte alls längesedan när vi började få kläm på smyga. Detta kunde jag även använda mig av vid utsläpp, och han fick genom detta kommando smyga genom grindöppningen. Efter några gånger med smygande när vi släppte ut så finns stressen över att gå genom grindöppningen inte kvar. Han går lugnt, på hängande grimskaft hela vägen genom och vänder sakta runt när jag ska stänga grinden efter oss. Så underbart! Det enda jag ångrar med detta är att jag inte fattade att jag kunde använda mig och trickträning och markdressyr även i detta momentet. Då hade det släppt så  mycket tidigare! Men sent ska man vakna ibland ;) Huvudsaken är ändå att vi nu hittat rätt, och då på ett sätt som inte innebär något muttrande från varken mig eller honom! Han fick bryta sitt invanda beteende genom att få en uppgift, något att tänka på, ett röstkommando, något han fick lösa, för att sedan få beröm för det. Och återigen, han älskar det! Och det gör det så roligt!! Min fine kille!!

Måste visa vårt nya bettlösa träns, ett sidepull, ska justeras lite i tillpassningen, men tycker det är så fint!!

2 kommentarer:

 1. Kul det måste vara att få sådan fin kontakt med sin häst!:)
  Det skulle varit kul att se några tricks om ni har möjlighet att filma någongång:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbart är det!!
   Haha, ja, det är ett trick i sig, för mig då alltså som har tummen mitt i handen när det kommer till att lägga ut filmer ;) men ska se om jag kan göra ett försök någon dag :)

   Radera