fredag 1 januari 2016

För det egna nöjet skull

Det där med respekt för varandra eller andra finns det inte mycket av. Nej. Mycket viktigare att hålla på traditionen och vad man själv vill och tycker. En tradition som faktiskt inte är så gammal som många verkar tro. I alla fall de som är yngre.
Jag tänker på nyårsraketer.
För det första, det var inget som fanns på nyår när jag var liten. Då var det vid påsk dessa förbannade skapelser skulle smällas uppe i luften. Men några mängder var det åtminstånde inte. På nyår? Nej. Så nån vidare tradition kan jag inte påstå att det är. Men visst, nya traditioner kan skapas.
Så ok, smäll skiten då, men gör det vid midnatt på nyår, varken innan eller efter. Då går det väl an. Men nu smälls det i nån vecka före i tid och otid, och efter, bara för att nån behagar att göra det, kanske kunde inte alla i familjen fira nyår samtidigt? Kunde inte vi heller göra i år pga jobb, men inte fan behöver jag ha raketer idag för det.
Hur vore det om man kunde visa respekt för andra? Och nu menar jag inte bara andra människor. Utan alla levande varelser. Alla djur, tama som vilda, sätt er in i hur de känner sig
Och nej, alla djur är faktiskt inte rädda, våra katter är inte det och det är jag verkligen glad för. Men det finns de som är. Och de är många. Och hur ska man kunna träna dem i att tycka att något som de ser så hotfullt ut som detta, något som de förknippar med livsfara, död och undergång?? Kan man inte skona dem från dödsångesten? Man kan inte droga och inte heller träna alla skogens djur och inte heller de tama djur under den period som brukar vara minst en hel vecka för att de ska skonas. Och vet ni vad? Det där med att tycka att vi med rädda djur ska flytta på oss till förmån för de som vill skjuta upp fyrverkerier, hur tänkte ni då? Det är inte så att det som ni tänder på bara syns och hörs hos grannen, nej, rätt långt tycker i alla fall jag. Det skulle betyda ett långväga åkande. Och vart skulle det vara?? Ni har inte tänkt på att de som har djur gärna skulle vilja fira nyår med nära och kära de med? Men det är klart, de som vill skjuta fyrverkerier går självklart före. Och de vilda djuren, bäst att be dem flytta på sig med, för området där de brukar hålla till ska förvandlas till ett slagfält som betyder döden för dem. Det kan väl anordnas nån slags massflytt av djuren av de som vill skjuta upp denna skiten så de kan få göra det utan att nån klagar?
Men antar att alldeles för många är för trångsynta för att kunna sätta sig in i hur någon annan varelse kan känna sig. För bara man själv har kul och får tutta på nån pryl som fräser upp i luften för att sedan titta på blinkande färger under några sekunder så kvittar det väl hur andra känner sig eller? Visa respekt? Nä, onödigt. Bara man själv har det bra.
En undran från mig är även hur det är med miljötänket? Fast just det, det gör ju inget att all denna skiten flyger upp för att sedan landa nånstans i naturen där det får ligga, för när man inte ser det finns det inte längre eller hur? Det brinner väl upp eller? Och just det, bara man själv har roligt kvittar väl även det. Dags att införa miljöavgifter som kan betala städpatruller kanske? För just det ja, det ligger en hel del skit kvar efter det som de flesta verkar tro försvinner upp i tomma intet.
Och då kommer vi osökt in på det där med kostnaderna. Raketer är ur min synvinkel svindyra. Och hur rimmar det med att spara och hålla en bra budget när man i princip sätter eld på pengarna. Det är faktiskt det man gör. Man eldar upp pengarna. De som gör det kan uppenbarligen inte ha problem med ekonomin och med det anse sig ha råd med att tända eld på hundralapparna. Återigen, kanske man skulle ta och se det hela lite vidare, skänk pengarna till de som inte har så mycket istället så de också skulle kunna ha en fin nyår med lite extra fin mat för en gångs skull och så vidare. Men nä, bara man själv får bränna skiten är det ju roligt, inte unna någon annan. Fast det är klart, de som inte har så mycket kan ju få se på när man bränner pengarna. Det är ju snällt. För god, näringsriktig, närproducerad mat behövs ju inte. Då svider det inte så mycket för dom att se andra bränna något som kunde gå till nyttigare saker än så. Säger bara en sak, han man råd med raketer ska man inte någonsin klaga på att något är dyrt. De som kan bränna pengar, alltså sätta fyr på de där hundralapparna, för nöjes skull har råd med dyra saker. Bara spotta fram pengarna, kan ju inte vara några som helst problem? Det är väl möjligen här traditionen kommer in, när det var rikemansmänniskorna som anordnade fyrverkerishow vid fester, högtider och likande? Då dock under kontrollerade former och under en kort, specifik tid. Bättre än nu när kreti och pleti tänder på och bränner både pengar, miljö och vettet ur folk och fä när som, bara för det råkade vara nyårsafton igår.
Och skador? Ja, behöver jag ens säga nåt om det? Hur säkert man än tror att man hanterar skiten kan det i bästa fall sluta med nån finger mindre, i vissa fall mycket värre än så. Men det är klart, bara man får se nåt som blinkar i olika fina färger och smäller högt, då kvittar väl det, en risk värd att ta. Eller hur?? För inget händer väl när man själv hanterar skräpet, händer bara andra.

Men visst. Det vara fint med dessa fyrverkerier. Det sticker jag inte under stolen med att jag tycker, för det gör jag. Men det är på bekostnad av så mycket annat så jag tycker inte det är värt att göra det bara för sitt eget nöjes skull. Om det nu ska existera så varför inte under kontrollerade former på utsatta tider av någon speciellt ansvarig. Win-win liksom, alla kan få se blink-blink, mycket mindre utsläpp i miljön och plågan för djuren skulle bli kortare. Det som fortfarande inte går ihop är väl det där med att bränna pengar. Men det går väl dra nån slant från skola och omsorg eller nåt annat hål som pengarna bättre skulle platsa i, bara folk får chansen att se blink-blinket.
Nä, försök tänka på nåt mer än det egna nöjet. Det finns fler i världen än människan. Människan behöver respektera både människor, djur och natur. För som det är nu ser man bara till sin egen vinning. *Bara jag får...*

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet! Det är såå jädra onödig med detta smällandet!!
    Det skulle bara vara tillåtet vid midnatt, tycker jag oxå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Hade det bara vart koncentrerat till den tiden hade allt var mycket lugnare för alla. Kortare tid där "jorden går under" för alla skräckslagna djur. Men så länge det är tillåtet för vem som att köpa krafter så kommer det inte hållas vid den tiden. Bättre att ta väck möjligheterna att köpa för allmänheten och satsa på uppstyrda tillfällen där det anordnas under kontrollerade former av någon speciell, typ kommunen eller annan instans, typ gp's.

      Radera