söndag 24 april 2011

Träning för systrarna Vasell!

Igår morse var jag borta hos familjen Vasell och hade en dressyrträning för Klara och Alma!
Riktigt roligt!!
Tänkte ta en lite kortare beskrivning på vad tjejerna och hästarna fick jobba med:

Klara fick börja med tempoväxlingar i traven, med tydliga nyanser. Huvudmålet för detta var att Doodie skulle få igång ryggverksamheten.
Fortsatte med sitsträningar för att Klara ska hamna i en bättre position i sadeln (den är inte lätt, den inbjuder en till en extrem stolsist, så man kämpar emot den hela tiden), plus att få en trevlig handställning, men gamla vanor är svåra att lära om, men det kommer!

De fick arbeta med mjuka övergångar och i galoppen med att Doodie ska sänka sig och bli stabilare i form. Klara jobbade med att skapa ett jämt, mjukt stöd fram till Doodies mun och att hitta en bra drivning som ramade in honom.

Doodie var för dagen lite slö, värmen tar på de små rackarna, så här innan de vänjer sig! Klara jobbade fint med honom, och hon hade stundtals en riktigt fin sits! Mera träning på detta! Doodie sökte sig åt rätt håll och de verkade rätt nöjda båda två!


Alma fick börja med att arbeta på ett annat sätt med Pirat än vad hon är van vid, starten gick ut på att väcka Pirat, han är allmänt känd som den late ;) Fick bara leta efter framåtbjudningen, och att han skulle tycka att det var kul att bjuda fram plus att hon fick jobba med att han skulle bli reaktiv för skänkeln.

Han får ett helt annat steg när han börjar tänka framåt, och det är först när han trampar på framåt som han kan arbeta med kroppen på ett schysst sätt som inte innebär för tung belastning på frambenen.
Alma fick igång honom riktigt bra och fick då känna på att han tog ut steget på ett helt annat sätt. Men han tog tillfället i akt och busade lite, istället för att lata i hop totalt blev han glad och lite busig och för en gångs skull lite svårstannad ;) Har för första gången behövt be Alma att ta ner tempot lite ;)

De fick jobba med massor med övergångar för att få lyhördheten och i galoppen var det mesta fokuset på att hon kunde rama in honom, han har en tendens att leta upp utgångar för att komma undan och drar ut mot dem, men det blev riktigt bra med det mot slutet!

Även jag hamnade på ryggen på de båda, kul att rida lite!!
På Pirat blev det att balansera upp sidorna, framförallt ytter, men fick vara noga med att han inte föll inåt.

Lösgjorde bogen på honom en del med lite skänkelvikningar, han är så roligt att rida i dessa, han svarar så bra på det!

Fick även loss lite "uppåt", började få igång ryggen och höjde bogpartiet en hel del, hur trevlig som helst!!

På Doodie var det koncentration på att hitta ett lugnt, stadigt tempo där han kunde komma upp med ryggen, samt ett mjukt stöd i handen.

Man får liksom visa han vägen, eller vad man ska säga, till ett bra arbete med ryggen, men när han väl kommer dit har han inga problem med det. Det man dock förvånas över är hur mycket ben man måste hålla om på denna annars så pigga ponny, och attans om man skulle råka bli hård i handen, då blir han så tvär, så tvär!

Galoppjobbet han fick göra fungerade fint, släppte kanske bakbenen efter sig något lite för mycket än vad jag egentligen skulle vilja, men huvudsaken jag koncentrerade mig på här var att försöka få honom hyfsat liksidig i båda varven, men så lika stöd som möjligt där. Han var mjuk och trevlig och lite mer loss i bogarna idag än sist jag red honom, riktigt roligt!!

Tack Klara och Alma för en kul träning, och för ridstunderna på era underbara ponnyer, de är så roliga att rida, ni har ett par riktiga toppenpållar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar