torsdag 1 maj 2014

Otrevligt besök i hönsgården

Höns är trevliga att ha, men tyvärr kan de dra till sig ovälkomna gäster.
Idag har vi troligen haft ett sånt besök. 
När jag kom hem idag och tog min vanliga lov inne i hönshuset innan jag gick in. Då ligger det två söliga ägg mitt på golvet!? De var nerkletade med äggula... trodde båda var trasiga, men det var de inte. Det var bara Signe som ligger på sina ägg, och Alice som ligger i ett rede och vill ha ägg att ruva på. Ingen av dem borde gjort nåt sänt? Och från vilket ägg kom gulan från?? Christian hade vart inne bara en stund tidigare, då var allt som vanligt. Lyfte ut båda hönorna, ett ägg under Alice som hon värpt nyss, inget konstigt. Under Signe var det däremot annorlunda. De åtta äggen var inte åtta. De var sju. Och mitt i allt låg ett skal, från ett halvt ägg, som såg väldigt rentvättat ut från äggula. Inga andra rester av äggskalet. Ett av äggen var från en av de gula, de brukar lägga sina ägg hos Signe. Det var bara att ta ut. Alltså bara sex ägg som Signe skulle ha under sig av de åtta. Lyste alla som var kvar, de tre befruktade var faktiskt kvar, och levde, skönt! Det halva äggskalet var ett av Signes, såg det för jag har markerat dem innan hon fick dem. Och ett på golvet var hennes med, Det ändra var dagsfärskt, kunde ta in det. 

Men vem gör såhär?? Visst kan både hönor och tuppar vara äggätare, men detta verkade alldeles för konstigt. De skulle inte ha kunnat släpa ut de på detta sättet. De hade dessutom lämnat skalet om de ätit innehållet. Möss? Nej, för små för att göra detta. Skator? Väldigt tveksamt, Den skulle behövt ta sig in genom utegården, och mest troligt orsakat rabalder hos dom som var utanför, men inget sånt. Råtta?? Tyvärr väldigt troligt... Både möss och råttor kan ta sig in, och nu verkar en råtta ha hittat hit. Susanne kom förbi och trodde mest på detta hon med. 
Fy, jag vill inte ha råttor här!!!

Kommer inte funka att ha kycklingar heller, råttor äter de små. Vad göra?? Fällor. Hittade inga. Christian får köpa imorgon. De ska väck!! Har även fått låna en apparat av Susanne som avger ett högfrekvent ljud som gnagare ska uppfatta och avsky och därmed fly, hoppas den håller skiten på avstånd i alla fall för ett tag. 
Håll tummarna för att de försvinner, för om några dagar bör äggen kläckas...

Fina Alice!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar