torsdag 8 maj 2014

Oväntad förändring

Efter att ha funderat ett litet tag har vi nu tagit ett oväntat beslut. 
Det gäller våra vackra Brahma höns. De kommer att få flytta. 
Varför??
Jo, vi känner båda att vi vill satsa på våra dvärghöns. Och det funkar sådär att ha de stora kvar. Vill kunna föda upp, och kanske sälja en del dvärg kochin i framtiden, och då ska det bara bli den rasen i så fall. Eller ja, nästan, det kommer att komma en annan sort, Lohman, en värphybrid, 4 stycken är bokade och kommer den 19:e, kanske ett par till, vi får se. 
Varför då skaffa nya, när de andra inte ska vara kvar? Jo, just denna sortens höns kommer enbart att värpa, de är avlade för att inte ha ruvlusten kvar, och de värper mycket, så våra önskningar om stadig tillkomst av ägg är uppfylld. Vi kommer inte att ha någon tupp i den rasen. Dessa höns är inte så stora de heller, och det går lätt att skilja deras ägg från kochinens, deras är mycket större, som de som är large-storlek i affären. Och dessa hade med stor sannolikhet blivit industrihöns om de inte kommit hit, och här kommer de få ett gott liv!! Men bara för att de är värphybrider ska vi inte pressa dem, man kan göra det med bland annat med vilket foder man väljer, utan de kommer att få vanlig havre, korn, kompletteringsfoder och en massa gottigt, matrester, majs och sånt. De älskar det!! 


Hur som helst, våra stora höns tycker vi ju ändå om, och det kommer att kännas när de flyttar. De är snälla, mysiga, vackra och bara så där härliga!! Så vart de hamnar är av stor vikt. Det som är svårt är att sälja tupp. Men hittade faktiskt en tjej som letade efter den rätta tuppen till sina höns efter att deras gamla tupp blivit dålig och gått bort. Hon hade faktiskt letat rätt länge efter den rätte, och hon blev väldigt förtjust i vår Batman!! Så han kommer att få flytta till henne, och det känns som han kommer få det toppen där!! På lördag flyttar han. Kommer med all sannolikhet gå kanon. 
Och alla våra fem hönor kommer att flytta till en kompis, och där vet jag att de kommer att få det helt underbart!! Känns toppen att alla kommer till samma ställe. En av dessa är ju nyblivna mamman Signe, och hon ska ju flytta med, och med henne ska naturligtvis kycklingen flytta. Och det känns konstigt. Men de kommer att få det bra, de har så mycket mer erfarenhet än vad vi har, så det kommer att bli bra. 

Men som sagt, det kommer att kännas konstigt, och vi kommer att sakna dem massor, för de är ju så goa!!


2 kommentarer:

  1. Usch! Inte kul att skiljas från sina djur:(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är aldrig roligt.. :( Men detta gick faktiskt bättre än väntat, skönt det!

      Radera