söndag 29 november 2015

Njae...

Tänkte ta tag lite i trickträningen idag.
Till hjälp i den har jag en klicker, godis och ett spö. Klickern för att berömma med en gång och så godiset som följer därefter. Spöt är endast till för att agera en förlängd arm, t ex om jag vill att höger bakben ska lyftas så petar jag lätt på det med spöt. Spöt är alltså ett hjälpmedel och fungerar inte överhuvudtaget som något bestraffande.
Vi har inte använt oss av något längre spö hittills, endast vårt targetspö, ett kort spö där vi satt en tennisboll på i änden, vilken hästen ska söka med mulen för att få sin positiva förstärkning, dvs klickern och godiset. Detta har Viking fattat efter bara ett par gångers träningar, och letar efter den där tennisbollen att putta med mulen på ;) 
Tänkte testa med ett spö idag för att förlänga min arm så jag kunde nå bakbenen utan att behöva flytta mig. Det gick inte så bra. Viking blev så rädd av bara åsynen av spöt att han höll på att krypa ur skinnet. Jag var inte beredd på denna reaktion alls, trodde inte att han var rädd för spön... Vet att man inte använder spön i travet i Norge så tänkt mest att han inte vart van vid dem, men har inte testat förrän nu. Men rent rädd var han. Fick bara stå still och låta honom lugna sig. Det tog en stund, men efter han hoppat klart och frustat i en kvart så kom han fram och kunde gå ner i varv. Skönt det. Men jag kunde inte röra spöt, då spände han till jättemycket igen. Så blir till att träna på att visa honom att spöt endast är ett redskap att använda som en längre arm, inte till någon typ av bestraffning. Kan nog ta ett tag med tanke på reaktionen. Men det kommer bli bra, Fina hästen, lovar att det inte är något att vara rädd för!!

Lite stylad idag!!

2 kommentarer:

  1. Usch, stackars Viking som är så rädd för spön! Hoppas det rättar till sig, men det gör det nog:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det nog, har svårt att tro annat :) Ska bara övertyga honom att det inte är något farligt med det utan bara något att ha till hjälp för att visa vägen, sen så :) Men gissar på att det kan ta lite tid! Men det får det gärna göra, bara han finner ett förtroende för spöt som redskap!

      Radera