tisdag 18 november 2014

Att ha djur ställer till det ibland...

Nu är det ju inte mina djur som är orsaken för en gångs skull, i alla fall inte direkt, men man kan väl se det lite mer indirekt...
I Holland, Tyskland och Storbritannien har fågelinfluensan brutit ut, H5N8. Denna variant ser inte ut att smitta människor, men det kan sprida sig världen över och mängder med fjäderfän kan komma att dö, eller behöva avlivas. Så nu har Sverige beslutat om att höja skyddsnivån  till nivå två, där de inte får gå ut om de inte har en gård med tak och finmaskigt nät som inte vilda fåglar har möjlighet att att vistas i. Om inte ska de hållas inne. 
Vår hönsgård har det finmaskiga nätet, men inte heltäckande tak, vi har samma nät där som på resten av inhägnaden. Så ja, som det ser ut nu får våra höns inte gå ut alls. Suck... Det kommer att driva dem till vansinne... Tur att de ändå har det ganska stort inne i hönshuset. 
Men då kom jag på att vi kan lösa det rätt bra ändå, i alla fall tillfälligt, så de kan få gå ut så länge nivå två råder, en kraftig presenning ska på. En sån håller ju ändå ett tag. Så de ska få komma ut. Detta blir prio ett imorgon efter skolan. 

Jag tror inte alla kommer att hålla på detta, men vi kommer att göra det, inte för att jag inte tror egentligen på att det finns en särskilt stor risk för att få in smittan, utan för att det kan leda till följder om man inte håller på detta, så som böter och till och med djurförbud om länsstyrelsen är på taskigt humör. Här syns de ju så tydligt med, inte så att vi bor avskilt, utan alla som passerar på denna trafikerade väg ser våra höns. Och det finns väl alltid nån illvillig människa som kan få för sig att anmäla, så ja, det är lika bra att vara på den säkra sidan. 

Så lite extra huvudbry och jobb orsakar de allt även om de inte direkt är orsaken denna gången. Det är trots allt ganska skönt att det inte är de som är direkta orsaken, så denna typen av merjobb kan jag väl stå ut med.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar