måndag 14 oktober 2013

Säkerheten först. Eller??

Det tänker jag i alla fall. I alla lägen.
Och jag tänker verkligen på alla lägen, bilkörning, hästhantering, ja, i alla situationer. 
Just nu har jag hakat upp mig på att folk inte verkar fatta att vintern är i knutarna och försöker ta över, mörkret som faller, halkan som kommer.
Naturligtvis inte alla som verkar missat denna lilla detalj, men de som inte förstått det, det är de som blir farliga...

Och när det gäller just detta så är det inom två områden mina tankar snurrar just nu. Det ena, det gäller bilförare. Är det inte läge att kolla att alla lampor på bilarna funkar?? Om nu ena halvljuset inte funkar, tja, byt!! Och hur man nu kan missa att både det och parkeringsljuset inte funkar, det fattar jag inte. Det är många som kör runt så. Man vet nu inte i mörkret vad man möter när det är en enögd bil som man får framför sig, kunde lika gärna vara en moped, eller en motorcykel (jo, de är ute och kör än). I vissa situationer kan det bli väldigt farligt. Snart är halkan här, och det verkar vara svårt att fatta med. Det är så många som blir sååå överraskade när det är halt för första gången. Vad är det som är så svårt att förstå?? Och åter till ljusen på bilarna. Det finns de som envisas med att bara köra med dimljuset på. Varför?? Jag antar att det är snyggt. Är det praktiskt? Säkert? Eh, nej, det skulle i varje vall inte jag vilja påstå. I lördags fick vi möte med en bil med just den ljussättningen, och eftersom lamporna bara lyser längst ned, så ser man inte den helt lätt i motljus, när det är små backkrön som skymmer lamporna längst ner. Halvljuset har en funktion, när ska folk lära sig det??

Det andra området jag snöat in mig på är att det finns det som verkar tycka att det är onödigt att använda reflexer, vare sig de befinner sig till fots, på cykel eller till häst. Att använda reflexer kan vara skillnad på liv och död. Och då inte bara en liten simpel hängande gammal reflex i ett snöre, det räcker tyvärr inte till nu i dagens läge, när hastigheterna bara blir högre och högre. Och något många inte vet om är att reflexer är en färskvara, de håller inte hur länge som helst, man kan inte använda dem år ut och år in, de förlorar sin reflekterande funktion med tiden. Man ska ta till vana att kolla dem innan de börjar användas inför vintersäsongen. Att dessutom ge sig ut med reflexer som är smutsiga, exempelvis leriga benreflexer på häst, tja, då kan man inte räkna med att synas särskilt bra... Och att tro att bara benreflexer gör hela grejen, då är man fel ute. Man behöver mer än så. Jag föredrar att se ut som en gulglittrande julgran när jag ger mig ut, vare sig det är till häst eller bara mig själv. Jag vill bli sedd, jag är rädd om livet, och önskar att fler skulle tänka likadant...

Sådär, nu fick jag ur mig lite bitterhet, känns bra. Hoppas verkligen att ni där ute är rädda om er och tänker er för i alla lägen nu när det mörknar ute, lampor och reflexer, det är grejer det!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar