tisdag 14 juni 2011

Dressyr med Dolittle :)

Ikväll bar det iväg bort till Vasells för att rida en av derasponnys. Denna gången blev det Dolittle, och ett pass i paddocken kändes som att det skulle sitta fint! Vi värmde upp i skogen tillsammans med Alma och Blondy, Ebba och Sam, Nicole och Pirat. Alltid skönt att komma ut en sväng först!
Arbetet med Dolittle i paddocken kändes som att det skulle gå ut på rakriktning. Sagt och gjort, det fick han jobba med, ramade in honom mellan skänklarna och red honom i huvudsak rak. Men även lösgjordheten arbetade vi med. Han fick flytta undan för skänkeln, flytta bogen och gå i öppnor. Hela tiden koll så att han kunde komma tillbaka till rakheten. Öppnorna hade han lite svårt för, men det blev något bättre mot slutet, om än inte riktigt bra. Efter mer än halva passet, när lösgjordheten började komma, ville jag även ha ett bättre stöd från honom i munnen, inte så att han blir stum på nåt vis, utan jämnt stöd i båda tyglarna, ett stöd som i slutändan blir mjukare mot honom och hans mun. Han vill gärna att man rider med lite glappande tygel, i det kan han fuska lite med arbetet från ryggen...
Tempot och takten var under hela passet under koll, valde ett mycket lugnare tempo än vad han vanligtvis går i, han har en tendens att stressa igång och bli överilad, speciellt i traven. Gav honom möjligheten att emellanåt trycka på lite, men inte så att det gick ut över takten och ryggverksamheten. Han spänner gärna upp sig, så att man kan tro att ryggen är med, men i det läget fuskar han, så formen ville jag idag ha lägre än vanligt, vilket han tyckte var sådär.
Jag skulle vilja fortsätta med arbetet med honom, det finns mycket att plocka ut ur denna ponny! Får jag låna honom igen i paddocken så blir det i så fall till att spinna vidare med det vi gjort idag, och gå in mer på att göra balanserade övergånger.
Tusen Tack Klara för att jag fick låna Dolittle idag!


Från i början av juni :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar