lördag 8 december 2012

Hjärt- och lungräddning

Allvar. Det är detta som gör det. att jag vill bli sjuksköterska. 
Igår hade vi HLR, hjärt- och lungräddning. I två-tre timmar tränade vi på detta samt hjärtstartare och luftvägsstopp när någon satt i halsen.
Visst har jag gått hjärt- och lungräddning innan, men det var i gymnasiet för sisådär  14-15 år sedan. Mycket var förändrat sedan dess. Ungefär var femte år ändrar de på lite olika grejer. Då fick vi inte heller någon utbildning på hjärtstartare eller luftvägsstopp. 
Hur som helst, det är sådana här kunskaper som gör att man kan rädda liv, och det är en del av mitt framtida yrke. Nu börjar det kännas verkligt. Inte bara en massa luddigt etik och moral-bös som ska skrivas ner på papper, utan faktiska kunskaper som så småningom ska sitta i ryggmärgen. Första steget ar alltså taget!!
Att igår träna på detta var väl inte helt verklighetstroget, men det gav bra förberedelse till att kunna utöva det i verkligheten om det skulle behövas. Jag menar, en docka är inte helt lik en människa... Men efter att ha fått gjort oräkneliga hjärtkompressioner känns det som att man fått in en typ av känsla för det, lite hur man ska göra, hur det ska kännas och vilken teknik man ska ha för att få bästa resultat utan att den egna kroppen ska få för mycket stryk. Men jag kan lova att det sitter en hel del träningsvärk i denna kroppen idag!! 

På måndag ska vi ge oss på ännu en ny grej, en sak de flesta vart med om men inte utfört. men nu är det dags för oss :) Vi ska ha träning i venprovtagning :) Det ska bli hur kul som helst!! Haha, jag antar att jag låter lite sadistisk när jag blir glad över att få börja sticka i folk ;D Men det är lite nervöst må jag säga, först ska vi få träna på attrapper, men sedan på varandra. Och eftersom man inte gjort det innan så kommer det bli lite läskigt att sticka i någon annan, men även att bli stucken av någon annan som inte gjort det innan heller. Det finns ju trots allt en hel del som kan gå galet. Jag har försökt läsa på så mycket jag kan, så jag tror att den teoretiska delen sitter rätt bra. Men det går ju ändå inte att jämföra med att göra det på riktigt. 
Men, hur som helst, det ska bli riktigt spännande!! Hoho, se fram emot måndag!!


1 kommentar:

  1. Hej! Var gärna med i min frågestund. De 2 som ställer fläst frågor vinner en FET länkning!

    http://nadjalosman.blogg.se/2012/december/fragestund.html#comment

    Hoppas att du vill vara med! :)

    SvaraRadera